Fotoğraf Tarihi


Gerekli araç gereçler yokken fotoğraf çekmek. ;-)) 


İbni-l Haysem 


Fotoğraf çekmek için gerekli araç gereçlerin başında gelen fotoğraf makinesinin temeli olan karanlık kutu ilk kez 10. yy.da Arap bilim adamı İbni-l Haysem tarafından güneş tutulmalarını izlemek için kullanılmıştır.   

   



Bu karanlık kutunun çalışması; karanlık bir odanın bir duvarına iğne deliği açıldığında dışarıdaki cismin görüntüsünün karşı duvara ters olarak düşmesi şeklindedir.     


Filippo Brunellechi  

Daha sonraki yüzyıllarda 1420’li yıllarda mimar-heykeltıraş ve matematikçi Filippo Brunellechi aynı sistemden yola çıkıp büyük bir karanlık oda içinde oluşan görüntünün çizimi ile perspektifi doğru olarak kullanma konusunda çalışmalar yaptı. 
1550 yılında görüntünün daha net olması amacıyla bu kutuya optik takılması ve merceklerin geliştirilmesiyle de ilk parlak temiz görüntüler elde edildi. Bu sistem uzun yılar ressamlar tarafından önemli bir yardımcı araç olarak kullanıldı. 


      Asıl fotoğrafçılık 19.yüzyılın başlarında Fransız fizikçi Joseph Niepce ile başlar.
Joseph- Niepce
    Niepce 1826 yılında kimyasal işlemler yoluyla kalıcı görüntü elde eden ilk kişi oldu. 1840 yılında İngiliz Willam Hanry Fox Talbot duyarlı kağıt üzerine görüntü ve daha sonraki banyo işlemlerini geliştirdi. 

Daguerre “Daguerrotype” adını verdiği bu buluş, fotoğraf makinesinin içine yerleştirilebilen, ışığa duyarlı hâle getirilmiş metal tabakalardan oluşuyordu. Bu tabakalar sayesinde fotoğraf çekim süresi 8 saatten 3 dakikaya düşmüştü.
Frederic Scott Archer
        İngiliz mucit Frederic Scott Archer’in 1851’de bulduğu ve cam negatiflerin yapılmasına imkân sağlayan kollodyum yöntemi modern fotoğrafçılığın temeli olarak kabul edilir.
Cam Negatif













William Henry Fox

Daha sonra, William Henry Fox Talbot kağıt üzerine negatif bir görüntü oluşturmak için gümüş iyodür kaplaması kullanan bir kalotip süreci geliştirmiştir.








1871 yılına gelindiğinde, Richard Leach Maddox ilk jelatin negatif plakayı icat eder. Bu buluş, tripodları gereksiz hale getiren ilk “anlık” resmi yaratmıştır. Bu buluş elle tutulan kameraların başlangıcıdır. Çünkü artık görüntü elde etmek için büyük hacimli kameralara ihtiyaç yoktu.



George Eastman
George Eastman 1885’de kağıt filmi üretmeye başlar. Eastman'ın ürettiği Kodak Fotoğraf makinesi, sabit odaklı mercekli ve tek deklanşör hızına sahipti.  Makinesi 100 resimlik filmle donatılmıştı. Fotoğrafları işlemek ve her rulonun sonunda filmi yeniden yüklemesi gerekiyordu. Bu kameralar şaşırtıcı derecede düşük fiyata sahipti. Bu buluş, kitlesel olarak pazarlanan fotoğrafçılığın başlangıcıdır.
Oskar Barnack
Oskar Barnack, 1913 yılında herkesin kullanabileceği daha küçük bir kamera icat etme ihtimalini araştırmaya başladı. Bunun sonucunda Leica fotoğraf makinesi ortaya çıkar.
Yıllar geçtikçe, kameralar küçülür  ve daha sofistike hale gelir. 


Poloraid



1948 yılında Polaroid, alışagelenden farklı olarak ilk anlık fotoğraf makinesini ortaya çıkarır.






   İlk dijital fotoğraf makinesi ise 1988 yılında geliştirildi, ancak halka satışı gerçekleşmemiştir. İlk piyasaya çıkışı 1991 yılında Kodak tarafından olmuştur.


   

   Dijital kameraların üretimi ve gelişmesi yıllar boyunca artmaya devam etmiştir. .




Alıntı: https://profesyoneldeklansor.wordpress.com/fotografin-tarihi/
           http://bilgikapsulu.com/kameranin-tarihi/